Bij ruimtelijke ordening staan van oorsprong de visie en het beleid van een overheid centraal. De Omgevingswet die naar verwachting omstreeks 2021 in werking treedt zal meer ruimte bieden aan nieuwe ontwikkelingen, maar ook nieuwe verplichtingen scheppen. Naar verwachting betekent dit vooral voor gemeenten dat zij een aangepaste rol moeten gaan vervullen. Belangrijke kernwoorden zijn parcipatie, flexibiliteit, gezondheid, eenvoudige doch duidelijke kaders.
Die nieuwe rol voor gemeenten werpt veel vragen op en vraagt om een nieuwe kijk op onze (on-)gebouwde omgeving. Wat is voor een gewenste ontwikkeling verstandig. Blijven regisseren of toch meer loslaten? Participatie is steeds vaker het sleutelwoord, waarbij het doel is de omgeving tijdig te betrekken bij een voorgenomen wijziging of aanpassing.
Voor hulp bij een succesvol participatietraject kunt u hier terecht.
Marita Verkaik heeft veel ervaring opgedaan als (interim-)manager. Zij is een sterke (inhoudelijke) gesprekspartner voor directie en bestuur. Verder is zij een open, gedreven en verbindend leider en een mensen-mens. Met oog voor de belangen van de interne en de externe klant. Én mens, milieu en middelen.
Gebied is voor gemeenten reden om een duurzaamheidsimago op te bouwen waarmee ze bewoners, recreanten en investeerders aantrekken”.
(bron: BREEAM.nl)